Äänestä puolustusteollisuutta Aamulehden Valo-palkinnon saajaksi

Käy äänestämässä Pirkanmaan puolustusteollisuutta voittoon Aamulehden Valo-palkintokisassa!

Äänestyslinkki jutun lopussa tai tästä

On taas aika juhlistaa pirkanmaalaista osaamista! Aamulehti jakaa tänäkin vuonna Valo-palkintoja pirkanmaalaisille ihmisille, yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat omalla työllään tehneet alueellemme hyvää.

Ehdolla Aamulehden vuoden 2023 Valo-palkintojen saajiksi ovat muun muassa retkeily-yrittäjät Pekka ja Liisa Tyllilä, Blockfest, Pirkanmaan puolustusteollisuus, Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijat, Tampereen Pyrinnön arvokisamenestyjät, Manse PP -ilmiö, Tampereen ratikka, Tampereen seurakuntien Ruokapankki sekä Tavara-asema.

Ehdolla Aamulehden vuoden 2023 Valo-palkintojen saajiksi ovat muun muassa retkeily-yrittäjät Pekka ja Liisa Tyllilä, Blockfest, Pirkanmaan puolustusteollisuus, Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijat, Tampereen Pyrinnön arvokisamenestyjät, Manse PP -ilmiö, Tampereen ratikka, Tampereen seurakuntien Ruokapankki sekä Tavara-asema. KUVA: AAMULEHDEN ARKISTO

VALO-PALKINTOJA jaetaan neljässä kategoriassa: kasvua Pirkanmaalle, kulttuurielämyksiä Pirkanmaalle, urheiluelämyksiä Pirkanmaalle ja hyvää Pirkanmaalle. Yleisöäänestys on käynnissä nyt. Se jatkuu sunnuntain 26. marraskuuta loppuun asti.

Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkejasi tässä jutussa! Äänestää voit joko heti tässä tai ehdokasesittelyt luettuasi jutun lopussa.

 

Kasvua Pirkanmaalle

Ehdokkaat: Pirkanmaan puolustusteollisuus, Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijat, Tampereen ratikka

Pirkanmaan puolustusteollisuus

Miksi ehdolla: Pirkanmaa on kotimaisen puolustusteollisuuden ja yhteiskunnallista turvallisuutta varmistavien yritysten suurin keskittymä Suomessa. Alan yhtiöitä on alueella noin sata. Ne luovat maakuntaan merkittävää kasvua ja taloudellista toimeliaisuutta: Suomen puolustusteollisuuden liikevaihto vuonna 2022 oli kaksi miljardia euroa. Puolustusmenot kasvavat nyt valtaosassa Euroopan maista, mikä hyödyttää myös alan suurta pirkanmaalaista yrityskeskittymää. Ukrainan puolustustaistelu Venäjän hyökkäysjoukkoja vastaan muistuttaa myös oman puolustusteollisuuden suuresta tarpeellisuudesta.

Pirkanmaa on merkittävä puolustusteollisuuden keskittymä. Pirkkalalaisen FY-Composites oy:n toimitusjohtaja Mika Räty esitteli maaliskuussa 2022 uuden sukupolven taistelukypärää.

Pirkanmaa on merkittävä puolustusteollisuuden keskittymä. Pirkkalalaisen FY-Composites oy:n toimitusjohtaja Mika Räty esitteli maaliskuussa 2022 uuden sukupolven taistelukypärää. KUVA: ERIIKA AHOPELTO / AAMULEHTI

 

Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijat

Miksi ehdolla: Korkeakouluyhteisön eli Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijat muodostavat yli 30 000 ihmisen ryhmän eri puolilta tulevia ja eri asioista kiinnostuneita lahjakkuuksia. Opiskelijat ovat Tampereen kasvun moottori ja tulevaisuus: he kasvattavat kaupungin asukasmäärää nyt ja mahdollistavat kaupungin kehityksen siirryttyään opinnoista työelämään. Lisäksi opiskelijakulttuuri teekkareiden vappukasteineen ja muine alati kehittyvine tapahtumineen ja perinteineen on erottamaton osa tamperelaista elämää.

Wappu on Tampereen vuoden näkyvin opiskelijajuhla. Kuva teekkarien wappuvalasta Frenckellin aukiolta vuodelta 2022.

Wappu on Tampereen vuoden näkyvin opiskelijajuhla. Kuva teekkarien wappuvalasta Frenckellin aukiolta vuodelta 2022. KUVA: ERIIKA AHOPELTO / AAMULEHDEN ARKISTO

Tampereen ratikka

Miksi ehdolla: Tampereen ratikan suosio on suuri ja matkustajamäärä kasvaa jatkuvasti. Marraskuun alussa rikkoutui ensimmäistä kertaa 60 000 päivittäisen matkustajan rajapyykki, ja kuukaudessa matkustajia on jo 1,4 miljoonaa. Kuluttajatutkimuksen mukaan ratikkaan suhtautuu positiivisesti 86 prosenttia tamperelaisista. Ratikka mahdollistaa osaltaan Tampereen seudun kasvun ja kehityksen: kaupunki kasvaa nyt voimakkaasti raitiotien varrella, ja suunnitelmien mukaan ratikka laajenee lähitulevaisuudessa myös naapurikuntiin.

Tampereella vietettiin elokuussa ratikkajuhlaa liikennöinnin Santalahteen laajentumisen kunniaksi. Allianssimallilla toimivan Ratikan infrastruktuurin rakentamisesta, kalustohankinnoista, rahoituksen järjestämisestä, raitiotiejärjestelmän toimivuudesta sekä brändistä vastaa Tampereen Raitiotie oy.

Tampereella vietettiin elokuussa ratikkajuhlaa liikennöinnin Santalahteen laajentumisen kunniaksi. Allianssimallilla toimivan Ratikan infrastruktuurin rakentamisesta, kalustohankinnoista, rahoituksen järjestämisestä, raitiotiejärjestelmän toimivuudesta sekä brändistä vastaa Tampereen Raitiotie oy. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHDEN ARKISTO

 

Kulttuurielämyksiä Pirkanmaalle

Ehdokkaat: Blockfest, Tavara-asema, Vinhan kirjakauppa

Blockfest

Miksi ehdolla: Ratinassa elokuisin järjestettävä rap- ja hiphop-festivaali on valtakunnallinen menestystarina. Kerta toisensa jälkeen loppuunmyyvä Blockfest toi oheistapahtumineen Tampereelle tänäkin vuonna 80 000 juhlijaa. Blockfest nauttii ylhäistä yksinäisyyttä alansa ykköstapahtumana Suomessa ja ehkä jopa Pohjoismaissa. Suosion valtaisuutta selittävät artistit – Blockfestin perustaja ja johtaja Kalle Kallonen on vuosien saatossa tuonut Tampereelle sellaisia maailmantähtiä kuin Snoop Dogg, 50 Cent, Wu-Tang Clan ja Post Malone. Kasvutarina on hieno: Kallonen järjesti ensimmäisen eli vuoden 2008 Blockfestin kymppitonnin lainarahalla, parikymppisenä ja ilman koulutusta tai kunnon kokemusta.

Blockfestin johtaja Kalle Kallonen kuvattuna tämän vuoden festivaaleilla ennen yleisön saapumista. Blockfestin vetonauloja olivat tänä vuonna muun muassa maailmantähdet Akon ja Playboi Carti.

Blockfestin johtaja Kalle Kallonen kuvattuna tämän vuoden festivaaleilla ennen yleisön saapumista. Blockfestin vetonauloja olivat tänä vuonna muun muassa maailmantähdet Akon ja Playboi Carti. KUVA: OSSI AHOLA / AAMULEHTI


Tavara-asema

Miksi ehdolla: Legendaarisen Tullikamarin toimintaa pyörittävän Tampereen Kulttuurikamari oy:n tammikuussa 2023 auennut uusi keikkapaikka on tuonut valtavan lisän Tampereen elävän musiikin kentälle. Niin tamperelaisten kuin junamatkustajienkin helposti saavutettavissa olevalla Tavara-asemalla on lyhyessä ajassa järjestetty esimerkiksi lukuisia huippukeikkoja, Uusi Tampere -festivaali sekä ilmiöksi nousseita K40-discoja. Vuonna 1907 valmistunut rakennus on malliesimerkki siitä, että vanhaa säilyttämällä voi syntyä hienoja uusia asioita: siitä on vasta reilut kolme vuotta, kun purku-uhan alta vapautunut asema siirrettiin historiallisella operaatiolla nykyiselle paikalleen.

Uusi Tampere-festivaali siirrettiin täksi kesäksi Hiedanrannasta Tavara-asemalle. Tavara-asemalla on järjestetty monipuolisesti tapahtumia läpi vuoden.

Uusi Tampere-festivaali siirrettiin täksi kesäksi Hiedanrannasta Tavara-asemalle. Tavara-asemalla on järjestetty monipuolisesti tapahtumia läpi vuoden. KUVA: EEVA VALTOKARI / AAMULEHDEN ARKISTO


Vinhan kirjakauppa

Miksi ehdolla: Otavan entinen toimitusjohtaja Pasi Vainio ja antikvariaattiyrittäjä Mikko Vartiainen tekivät todellisen kulttuuriteon ostamalla Ruovedellä vuodesta 1903 toimineen kirjakaupan, kun perustajasuvun matka kirjakauppiaina tuli tiensä päähän. Uudet yrittäjät uudistivat Vinhan historiaa kunnioittaen, minkä lopputuloksena ruovetisten rakastamasta kaupasta on tullut muidenkin kirja-alaa seuraavien suomalaisten laajalti tuntema helmi. Kaupan henkinen merkitys alle 5 000:n asukkaan Ruoveden keskustalle on suuri: Vinhaa ajetaan varta vasten katsomaan. Heti ensimmäisenä kesänään kauppiaat perustivat kuntaan myös uuden tapahtuman, Vinhan kirjapäivät, joilla esiintyi monia eturivin kirjailijoita.

Vinhan uudet kirjakauppiaat kuvattuina helmikuussa 2023, kun kauppa oli vielä kiinni remontin takia. Uudistunut Vinhan kirjakauppa aukesi 23. huhtikuuta.

Vinhan uudet kirjakauppiaat kuvattuina helmikuussa 2023, kun kauppa oli vielä kiinni remontin takia. Uudistunut Vinhan kirjakauppa aukesi 23. huhtikuuta. KUVA: SAARA TUOMINEN / AAMULEHDEN ARKISTO

 

Urheiluelämyksiä Pirkanmaalle

Ehdokkaat: Manse PP -ilmiö, Pyrinnön yleisurheilijoiden arvokisamenestys, Tappara

Manse PP -ilmiö

Miksi ehdolla: Manse PP on nostanut vahvalla työllään pesäpalloilun yhdeksi pirkanmaalaisen laajan urheilukattauksen tähdistä. Manse PP:n miehet ja naiset etenivät päättyneellä kaudella Superpesiksessä mitalipeleihin ja Manse PP oli vaivaisen voiton päässä naisten Suomen mestaruudesta. Tunteikas finaalisarja Porin Pesäkarhuja vastaan veti stadionit useita kertoja täyteen, mikä on edelleen harvinaisuus palloilulajien naisten pääsarjoissa. Manse PP oli naisten joukkueista Pirkanmaan ylivoimainen yleisöykkönen runkosarjan ottelukeskiarvollaan, joka oli 941 katsojaa. Manse PP:n laadukas työ ei rajoitu vain aikuisten huippupesäpalloiluun, sillä Manse PP valittiin kauden päätteeksi myös Pesäpalloliiton vuoden junioriseuraksi.

Manse PP:n edustusjoukkueet ovat tehneet Kaupin pesäpallostadionista todellisen yleisömagneetin. Kuva syyskuulta naisten Superpesiksen ratkaisevasta finaalista Mansen ja Pesäkarhujen välillä.

Manse PP:n edustusjoukkueet ovat tehneet Kaupin pesäpallostadionista todellisen yleisömagneetin. Kuva syyskuulta naisten Superpesiksen ratkaisevasta finaalista Mansen ja Pesäkarhujen välillä. KUVA: ANNA VALLI / AAMULEHTI

Pyrinnön yleisurheilijoiden arvokisamenestys

Miksi ehdolla: Perinteikkään tamperelaisen yleisseuran yleisurheilijat olivat kuluvana vuonna huippuiskussa. Reetta Hurske aitoi Suomen ensimmäisen naisten pika-aitojen arvokisamitalin voittamalla Turkin Istanbulissa hallikisojen Euroopan mestaruuden. Seurakaverit Saga Vanninen (seitsenottelu) voitti kesällä alle 23-vuotiaiden ja Jere Haapalainen (400 metrin aidat) alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Vannisen, 20, ja Haapalaisen, 19, kaltaiset tulevaisuuden nimet takaavat, että Pyrinnön menestysvuodet eivät jää tähän. Pyrinnön junioreista aikuisiin ulottuva yleisurheiluputki tuottaa junioreille unohtumattomia elämyksiä ja oppeja, mutta myös valmistaa halukkaita huipulle. Loppukesän Ruotsi-maaottelussa kilpaili kaikkiaan 11 Pyrinnön urheilijaa.

Reetta Hurske voitti keväällä EM-hallikisoissa mestaruuden 60 metrin aidoissa ja juoksi kesällä 100 metrin aitojen Suomen ennätyksen. Maailmanmestaruuskisoissa Budapestissa Hurske ylsi välieriin.

Reetta Hurske voitti keväällä EM-hallikisoissa mestaruuden 60 metrin aidoissa ja juoksi kesällä 100 metrin aitojen Suomen ennätyksen. Maailmanmestaruuskisoissa Budapestissa Hurske ylsi välieriin. KUVA: JUKKA RITOLA / AAMULEHDEN ARKISTO

Tappara

Miksi ehdolla: Tappara teki viime kaudella suomalaista jääkiekkohistoriaa voittamalla kaiken mahdollisen. Paremmaksi ei voi enää laittaa. Tappara voitti Suomen ja Euroopan mestaruudet ensimmäisenä joukkueena koskaan, minkä lisäksi kirvesrinnat olivat runkosarjassa ykkösiä ja aloittivat kauden voittamalla Tampere Cupin. Samalla päättyi päävalmentajien Jussi Tapolan ja Jukka Rautakorven henkilöittämä 10 vuoden ajanjakso, jona Tappara selvisi joka vuosi mitalipeleihin. Tappara voitti Sveitsiin siirtyneen Tapolan alaisuudessa neljä Suomen mestaruutta, joista viimeisimmät kaksi putkeen. Sinioranssit keräsivät viime kevään pudotuspeleissä kahdeksaan kotiotteluunsa huimat 83 828 katsojaa, keskimäärin 10 478 per ottelu.

Tappara voitti kaudella 2022–23 kaiken. Uusin mestaruusviiri nousi Nokia-areenan kattoon syyskuussa.

Tappara voitti kaudella 2022–23 kaiken. Uusin mestaruusviiri nousi Nokia-areenan kattoon syyskuussa. KUVA: ANNA VALLI / AAMULEHDEN ARKISTO

 

Hyvää Pirkanmaalle

Ehdokkaat: Retkeily-yrittäjät Liisa ja Pekka Tyllilä, Tampereen Lupa harrastaa -kerhot, Tampereen seurakuntien ruokapankki

Retkeily-yrittäjät Liisa ja Pekka Tyllilä

Miksi ehdolla: Retkeily-yrittäjät Liisa ja Pekka Tyllilä ovat tehneet pitkän uran retkeilyelämyksiä pirkanmaalaisille tarjoten. Heidän työnsä tunnetuinta antia on Näsijärven retkiluistelurata, jota he ovat jo vuosia auranneet ja pitäneet yllä. Ainutlaatuinen keskitalven ulkoilukohde houkuttelee joka talvi ympäri vuorokauden tuhansia tamperelaisia eksoottisen kokemuksen pariin. Reitti houkuttelee niin Siilinkarille perinteiselle jääkävelylle suuntaavia lapsiperheitä kuin myös pakkasöisin jäälle lähteviä revontulibongareita. Erikoinen elämys houkuttelee myös ulkomailta tulevia turisteja, joten rata on Tampereen matkailumarkkinointia parhaimmillaan.

Ratamestari Pekka Tyllilä Näsijärven jäällä. Hänen ja Liisa Tyllilän Hiking Travel Hit -perheyritys on erikoistunut tapahtumien järjestämiseen sekä luonto- ja hyvinvointimatkailuun.

Ratamestari Pekka Tyllilä Näsijärven jäällä. Hänen ja Liisa Tyllilän Hiking Travel Hit -perheyritys on erikoistunut tapahtumien järjestämiseen sekä luonto- ja hyvinvointimatkailuun. KUVA: EMIL BOBYREV / AAMULEHDEN ARKISTO

Tampereen Lupa harrastaa -kerhot

Miksi ehdolla: Tampereen kaupunki on määrätietoisesti ylläpitänyt ja kehittänyt Lupa harrastaa -kerhoja, joissa lapset ja nuoret pääsevät harrastamaan ilmaiseksi. Tämä mahdollistaa harrastamisen myös niille, joilla ei olisi muuten varaa maksaa kalliitakin harrastuksia. Harrastuksia järjestetään koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyönä, ja toiveita kysytään lapsilta ja nuorilta itseltään. Tarjolla olevien harrastusten määrä kasvoi taas tänä syksynä. Valtavaan lajikirjoon kuuluvat esimerkiksi palloilulajit, Trampolin park, bändeily, tanssi, uinti, ravikoulu, freegym, teatteri, kokkaus, ohjelmointi, luova kirjoittaminen ja mopo- ja moottoripaja. Kerhot lisäävät yhdenvertaisuutta ja tamperelaisten hyvinvointia.

Aamulehti tutustui Lupa harrastaa -toiminnan puitteissa pyörivään parkourryhmään Leinolan koulussa tammikuussa 2021.

Aamulehti tutustui Lupa harrastaa -toiminnan puitteissa pyörivään parkourryhmään Leinolan koulussa tammikuussa 2021. KUVA: PETRI HUHTINEN / AAMULEHDEN ARKISTO

Tampereen seurakuntien Ruokapankki

Miksi ehdolla: Tampereen seurakuntayhtymän Nekalasta käsin toimiva ruoka-avun logistiikkakeskus tekee korvaamatonta työtä. Vähävaraisille tamperelaisille suunnatun ruoka-avun tarve on valtava – Ruokapankki jakoi tammi-syyskuussa 2023 141 627 ruoka-avustusta, mikä on kuukautta kohti keskimäärin noin tuhat enemmän viime vuonna. Työtä tehdään alati hankalammissa olosuhteissa: avun tarpeen kasvaessa ruoka-apuun lahjoitetun ruoan määrä on vähentynyt. Ilman Ruokapankin työtä lukemattomien tamperelaisten elämä muuttuisi mahdottomaksi.

Tampereen ev. lut. seurakuntien Ruokapankin ruoka-avun asiantuntija Marja Palkonen esitteli lokakuussa autoa, jolla avustuksia ensi vuonna jaetaan ympäri kaupunkia.

Tampereen ev. lut. seurakuntien Ruokapankin ruoka-avun asiantuntija Marja Palkonen esitteli lokakuussa autoa, jolla avustuksia ensi vuonna jaetaan ympäri kaupunkia. KUVA: TIMO MARTTILA / AAMULEHDEN ARKISTO

ÄÄNESTÄ VUODEN 2023 VALO-PALKINNON SAAJIA

https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000009986998.html